Sinds ESX 3.5 bestaat de feature Storage VMotion. Deze feature stelt je in staat een actieve VM te verplaatsen naar een andere datastore zonder downtime. Ik was nog niet in de gelegenheid geweest om deze feature te testen. In het begin kon je een Storage VMotion alleen uitvoeren  via de remote cli (deze kun je hier downloaden: http://vmware.com/download/vi/drivers_tools.html) of je kunt gebruik maken van de VIMA. Bij deze twee opties moet je de Storage VMotion taak uitvoeren van de commandline. Gelukkig zijn er altijd nog gasten die kunnen programmeren. Zo ook Andrew Kutz. Hij heeft de Storage VMotion plugin voor VIC gemaakt. Meer informatie en de download vind je hier: http://sourceforge.net/projects/vip-svmotion/.

In de rest van de post lees je hoe eenvoudig het gebruik van deze plugin is.

Nadat je de Plugin hebt gedownload en geïnstalleerd, moet de plugin alleen nog geactiveerd worden in de Plugin Manager.

image

Daarna kun je gebruik maken van de plugin. Selecteer de VM die wilt migreren en klik rechts. Nu zie je een nieuwe optie verschijnen “Migrate Storage….” Om het plaatje nog even compleet te maken zie je rechts de datastore waarop de VM nu actief is. Klik op Migrate Storage… om de wizard te starten.

image

Sleep vervolgens de VM naar een datastore met voldoende vrije ruimte, in mijn geval celerra_lun1 en klik op Apply om de Storage VMotion taak te starten.

image

De Storage VMotion taak is gestart. zoals je ziet blijft de VM netjes in de lucht.

image

Door het gebruik van de Storage VMotion plugin is het mirgreren van een VM naar een andere Datastore een peulenschil geworden. Meer informatie over Storage VMotion vind je hier: storage_vmotion_datasheet.pdf.

Op deze website: http://www.getyournerdon.com/chris/Lists/Posts/Post.aspx?ID=10 vind je filmpjes over de verschillende opties voor het uitvoeren van een Storage VMotion.

Advertisement

One thought on “VMware: Storage VMotion The Easy Way

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.