In deze post beschrijf ik hoe je een NFS share kunt maken op een Windows Server. Deze share gebruik ik binnen ESX3 als vmimages LUN. Zodat ik mijn iso bestanden makkelijk kan beheren en aan kan bieden aan de ESX servers.

Installing NFS

NFS kun je installeren op een Windows Server 2003. In de R2 release zit het er standaard in. Heb je geen R2 dan kun je Microsoft Services for Unix downloaden en installeren. Dit werkt bijna hetzelfde als in R2.

Windows Server 2003 R2

Open Control Panel. Ga naar Add/Remove Programs. Add/Remove Windows Components en klilk op Other Network File and Print Services. Vervolgens klik je op Microsoft Services for NFS. Klik daarna op details.

ms_nfs.gif

Zorg ervoor dat alles aangevinkt is.

ms_nfs1.gif

Windows 2000 / 2003

Mocht je geen beschikking hebben tot Windows Server 2003 R2 dan kun je hier Windows Service For Unix downloaden: http://www.microsoft.com.

Het installeren spreek voor zich. Nadat je de software hebt geïnstalleerd, werkt alles zo ongeveer hetzelfde als in Windows Server 2003 R2. Kom je er niet uit lees dan deze post http://www.rtfm-ed.co.uk

Configuring UserMapping

Om er voor te zorgen dat je kunt authenticeren op beide platformen dien je een usermapping aan te maken. Dit gaat als volgt.

Kopieer de volgede bestanden vanaf je ESX server naar een folder op je Windows server waar NFS op is geïnstalleerd. Bijvoorbeeld C:\ETC.

 • passwd
 • group

Deze bestanden vindt je in de /etc directory op je ESX server.

Open nu de MMC via StartProgramsAdministrative Tools. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op User Name Mapping en vraag je de properties op.

ms_nfs2.gif

Vink nu Use Password and Group files aan en defineer de paden naar de eerder gekopieerd files.

ms_nfs5.gif

Klik nu met rechts op User Maps gevolgt door Create Map

ms_nfs6.gif

Selecteer nu je Windows domain en klik op List Windows Users en selecteer daar Administrator. Doe dit ook voor de Unix users en selecteer het root account gevolgt door Add.

ms_nfs7.gif

Zoals je ziet is mapping nu aangemaakt.

ms_nfs8.gif

NFS Share

Nu zijn we aangekomen op het punt om een NFS share te maken. Maak een folder aan bijvoorbeeld genaamd vmimages. Vraag de properties op van de folder. Klik op het tabblad NFS Sharing.

Nu klik je op Share this folder. Zoals je ziet werkt dit hetzelfde als een gewone Windows share.

ms_nfs3b1.gif

Nadat je de share hebt gedefineerd klik je op Permissions. Stel hier de permissions in. Let op zorg ervoor dat Allow root access is aangevinkt.

ms_nfs4.gif

De share is nu gereed.

Configuring ESX 3.0.x

Nu de share is aangemaakt wordt het tijd om deze binnen ESX 3 te gaan benutten.

Login op de ESX server via de VI client. Klik op de Server en ga vervolgens naar het tabblad configuration. Klik nu op storage gevoglt door Add Storage.

Klik daarna op Network File System.

ms_nfsesx.gif

Configureer de parameters en klik op next.

ms_nfsesx1.gif

De NFS share is geconfigureerd.

Zie deze post voordat je een Windows VM gaat installeren.bron: http://www.rtfm-ed.co.uk http://www.vmware.com/community

Advertisement

10 thoughts on “How to: NFS on Windows Server 2003 (R2) and VMware ESX 3.0.x

 1. Tip: Wat misschien niet gek zou zijn is om erbij te zetten is hoe je als n00b de passwd/groups files van de ESX machines naar de Windooz bak krijgt…

 2. Waar ik nogal verbaast over ben: Is de koppeling tussen Administrator en Root noodzakelijk (even daargelaten of je het voor vmware wilt gebruiken), is er geen andere manier. Waarom koppel je eigenlijk de administrator aan root (normaliter is het gebruik van root voor dit soort zaken eigenlijk uit den boze)?

 3. Bert,

  Dit was puur een testopstelling om te kijken of het ging werken. En het werkte out of the box. Ik ga eerdaags eens kijken hoe ik het beter kan beveiligen door het via een ander account te doen.

  Zodra ik wat meer weet update ik deze post.

  Groet,

  Arne

 4. Arne,

  Ik heb het ook werkend, ben jij al verder gekomen met een restricted account?
  Ik denk dat het voldoende is om een standaard Windows user te nemen met modify rechten en een standaard Unix user.

  Ga jij dit nog uit testen?

 5. Zelfde vraag als Bubba, hoe kopieer je bij een ESXi 3.5 machine de passwd / group files naar een windows machine kopieert. kom er als totale N00b niet uit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.